Не случайно специалистите ни съветват да наблегнем на биохраните и да
избягваме т.нар. „фаст фуудс“. Причината е, че те съдържат съставки, които
водят до пристрастяване и предизвикват рак.
За някой от тях учените все още спорят, колко и
дали са вредни, но за други е толкова категорично доказано, че дори има
държави, в които е забранена употребата им.
В други държави обаче те все още се прилагат широко в хранително-вкусовата
промишленост.
1. АСПАРТАМ
Аспартамът се нарича още
„бялата смърт“ и най-вече се използва като подсладител и заместител на бялата
захар в безкалорийните сладки изкушения и газираните напитки. Направени са два
научни експеримента с животни през 1970 и 2007 г. И двете посочват, че има
пряка връзка между аспартама и заболяването от рак. Отбелязани са повече от 90
симптома на болестта като силно мигренозно главоболие, затруднения в
запаметяването, повръщане, напълняване, депресия, проблеми със съня, увреждане
на зрението и слуха, повишен пулс, проблеми с дишането, потискане на вкусовите
рецептори, затруднен говор, световъртеж,
болки в ставите, а при някои хора е настъпила дори смърт. Заради огромния брой
симптоми, някои учени дори въвеждат понятието “аспартамна болест”. Повечето от различните газирани напитки,
ментовите бонбони, дъвки, десерти и всички продукти, които са нискокалорични
съдържат аспартам, затова четете съдържанието преди да си купите нещо
„диетично“.
2.
НАТРИЕВ НИТРИТ
Това е една от основните
съставки, която се слага в месните продукти и е една от най-опасните хранителни
добавки. Всички видове кренвирши,
салами, сухи мезета, кърначета, луканки и т.н. Той прави тези продукти да
изглеждат апетитно червени и да са много вкусни. Когато тези продукти се приготвят
при висока температура, той става отровен и може да предизвика ракови
образувания. Добрата новина е, че тази съставка не се влага в продукти
направени от пиле или риба. Преди 40 години властите са се опитали да забранят
тази съставка, но бизнес интересите на хранителните производители надделяват и
съставката остава позволена.
3.
НАТРИЕВ ГЛУТАМАТ
Това е т.нар. китайска
сол (Е621) и е вид аминокиселина, която пряко въздейства върху рецепторите ни
за вкус върху езика и има качеството да прави храната изключително вкусна.
Много често се слага в различните видове готови сосове за салата, готови или
сухи супи, чипсове, вегета подправки, замразени храни и т.н. Насищането на организма с тази добавка може
да предизвика силно главоболие и усещане за повдигане, но най-опасното е, че тя
убива нервните клетки, което води до нервологични заболявания на мозъка като
болестта на Алцхаймер, аутизъм, трудно
съсредоточаване и хиперактивност. Затова ви съветваме да сведете до минимум
храненията в заведенията за фаст фууд, преди да сте се пристрастили завинаги.
4.
КАЛИЕВ АЦЕСУЛФАМ
Това е вид подсладител,
които се използва в производството на газирани напитки сравнително от скоро. Тя
е нещо средно по интензитет на сладостта между аспартама и захарина. За него също
се твърди, че води до ракови заболявания, но това все още не е потвърдено
категорично.
5.
БУТИЛОКСИАНИЗОЛ
Това е вид антиоксидант,
който производителите използват, за да направят живота на продуктите с мазнини
и масла, по-дълготраен, т.е спира се окисляването. Влага се в почти всички
дребни сладки изкушения, дъвчащи удоволствия и хрупкави глезотийки. От
естествената температура на телата ни тази съставка се променя и може да
предизвика промяна на тъканите и да предизвика тумор.
6.
ПРОПИЛГАЛАТ
Това е въпросното
съкращение Е310 и е вид антиоксидант. Той е категорично забранен за употреба в
бебешките храни, защото дразни стомаха и предизвиква обриви.
7. ОЛЕСТРА
Олестрата е безкалорична
фалшива мазнина без и се използва като
заместител при чипсовете и снаксовете. Тя не се усвоява от организма, но се
натрупва и запушва артериите и прези на усвояването на полезните вещества. Тя е
опасна, защото може да предизвика сърдечно-съдови проблеми.
8.
КАЛИЕВ БРОМАТ
Калиевият бромат не се
използва толкова често, но все още се среща при някой видове хляб или вкусотии
от бяло брашно и изпълнява ролята на набухвател. Тя има силно канцерогенен ефект и вече е
забранена в доста страни. Когато си купувате кифла или избирате хляб,
оглеждайте се за това съкращение и го избягвайте – Е 924.
9. ОЦВЕТИТЕЛИ
Оцветителите правят
храните да изглеждат красиви и съответно това веднага ни кара да мислим, че те
са задължително вкусни. Те се срещат навсякъде от хранителните продукти до
газираните напитки.
Източник: lekuva.net
Няма коментари:
Публикуване на коментар