Търсене в този блог

четвъртък, 26 май 2016 г.

Не се заблуждавайте по кода на етикетите - той невинаги показва дали плодовете са ГМО


Широко разпространената напоследък информация в интернет, че по номерата на етикетите бихме могли със сигурност да разберем дали даден плод е ГМО или не, всъщност невинаги отговаря на истината.
За да не допускаме поява на паника или заблуждение у читателите, решихме да развенчаем този слух, разпространяващ се с огромна скорост в интернет пространството. Ето я и истината, която всеки от нас може да има предвид, когато си купува плодове и гледа цифрите на малките етикетчета върху тях.
Пресните продукти в супермаркетите са белязани с 4-цифрен код, но той служи за помощ на търговците със стоката, ценообразуването и идентификацията й. Това е така нареченият PLU-код (Price look-up codes). Използването на тези числа обаче, не е задължително.

Доставчиците могат да изберат или не дали да поставят етикет на тяхната продукция като биологичен продукт или ГМО. В случай на органични продукти те очевидно ще изберат да добавят съответната цифра към кода (която е 9), както и надценка, тъй като потребителите са склонни да плащат повече и да търсят био продукти.
В случай на ГМО храни обаче, е невъзможно даден доставчик самостоятелно да реши да добави в кода цифрата 8, за да окаже дали храната е ГМО или не.
Служител от Международната федерация за стандарти при плодовете потвърждава, че поставянето на тези кодове от доставчиците е доброволна система. Така че, ако например видите, че кодът започва с 8, тогава знаете, че това е ГМО продукт, но ако цифрата я няма, това не ви гарантира автоматично, че този продукт не е плод на генно модифициране.

Ето ги трите възможности: 
  •     Ако пред 4-цифрения код има цифра 9, този продукт е органичен, отгледан без химикали.
  •     Ако 4-цифреният код започва с цифра 4, този продукт е плод на конвенционалното земеделие, отгледан с използване на пестициди.
  •     Ако пред 4-цифрения код има цифра 8, този продукт е ГМО.

Източник: Framar.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар