Търсене в този блог

вторник, 19 април 2016 г.

Соята – изключителен зеленчук



Соята е бобово растение, което достига до 1м височина.съществуват разновидности с черни, зелени или червени зърна. От преди две хиляди години заедно с ориза тя е представлявала основата в храненето на народите от Източна и Югоизточна Азия, където употребата на месо, мляко и яйца е много оскъдна. Благодарение на соята тези народи не страдат от липса на хранителни вещества.
Соята е върхът в растителното хранене. В нейният състав се включват:
·         Значителен процент протеини с висока биологична стойност(до 40% от теглото на сухото вещество на зърното), които съдържат всички есенциални аминокиселини.
·         Относително голямо количество мазнини(до 20%), съставени главно от полиненаситени мастни киселини. Сред тях е линоловата есенциална мастна киселина, която изпълнява важни функции в организма(растеж, образуване на нервна тъкан, образуване и възобновяване на кожата, ноктите и т.н., синтезиране на простагландини).
·         Лецитин(2%), много важен фосфолипид за функционирането на нервната система, който съдейства за понижаването на холестерола в кръвта и за още много други функции.
Соевите протеини са сравними с тези на месото по отношение на хранителната им стойност – дотам, че могат да го заместят напълно. Дори и кърмачетата, които се нуждаят от голямо количество есенциални аминокиселини, могат да бъдат отгледани успешно със соево мляко в случай на алергия към кравето.
Соята е продукт с голяма хранителна стойност, който не бива да се консумира прекалено. Не е добре да се консумира всекидневно – грешка, която допускат начинаещите вегетарианци и тези, които се страхуват, че не приемат достатъчно протеини. Фактът, че соята е растение, не означава, че е слабо хранителна или че е лек хранителен продукт.
Продукти, които се получават от соята

Описание
Използване
Соеви кълнове

Това са крехките кълнове на соевото зърно. Има ги на пазара, но могат да се приготвят и в къщи.
Приемат се сурови в салата и десерти. Много богати са на витамини, ензими, хлорофил и, разбира се, на протеини.предимството им е, че се ядат сурови и се използват максимално всички техни хранителни свойства.
Соево брашно

Състои се от смлени соеви зърна. Съществува на пазара със или без съдържание на мазнини.
Среща се във вид на десерти, сладкиши и тестени изделия. Подобрява качеството на пшеничното брашно, както и неговото съхраняване. Спомага за избягване на употребата на яйца в сладкарството, тъй като ги замества и е с предимство пред тях(соята не съдържа холестерол).
Соево мляко

Изработва се от соеви зърна, предварително омекнали във вода, които след това се стриват, варят и филтрират. Ма пазара се срещат и под името „соева напитка“.
Може да замести кравето мляко, но има предимството, че не съдържа животински мазнини и холестерол и че е богато на есенциални мастни киселини, особено линолова. Съдържанието на желязо, витамин В1(тиамин) и ниацин в соевото мляко е по-високо от това в кравето. Съдържа по-малко калций от кравето мляко.на пазара има соеви млека, обогатени с този минерал и с витамините  А и D.
Соево олио

Това е трапезно олио с високо качество и неутрален вкус. Съдържа до 61% полиненаситени мастни киселини.
Използва се в салати, сладкиши и други кулинарни изделия.
Тофу

Това е соево сирене. Приготвя се, като към соевото мляко се добави коагулант(например лимон) и се подложи на пресоване за няколко дни, докато се получи полутвърда консистенция.
Употребява се като заместител на бялото сирене. Има неутрален вкус, което го прави годно за много ястия и кулинарни продукти.трябва добре да се подправя със сол и ароматни подправки.
Соев сос(тамари)

Представлява ферментирали соеви зърна, вода и морска сол. Процесът на ферментация трае от 6 до 12 месеца.
Използва се умерено като подправка.
Соев заместител  на месото

Той може да съдържа само соеви зърна или такива в комбинация с брашно от зърнени храни и ядки. На пазара съществуват много вкусове и разновидности: шницели, хамбургери, наденички и т.н.
Замества месото, особено в преходните диети. Има всички предимства на месото по отношение на протеиновото съдържание, но без неговите негативни аспекти.

Нарастващите нужди от храна станаха причина индустрията все повече да поглежда към соята. Проблемът е, че в масовия случай, когато се каже соя, тя непременно се свързва с ГМО. Твърденията на компаниите в Европа е, че тяхната соя не е такава поради факта, че на Стария континент генномодифицираните продукти не се ползват с одобрение и не се купуват.
Отвъд този проблем, въпросът за соята може да се разглежда най-малко в два аспекта- здравен и икономически.
Защо производството на соя е рентабилно?
На първо място, соевите зърна произвеждат повече килограми използваем протеин на единица площ обработваема земя в сравнение с млякото, яйцата и месото, както и други източници на растителни протеини.


Соята е енергийно най-ефективният източник на протеин. За всяка 1 ккал изразходвана за производство, соята генерира 415 ккал енергия.
Източник: Нов стил на живот. Наслади му се!; д-р X. Д. Памплона


Няма коментари:

Публикуване на коментар