Соята е
бобово растение, което достига до 1м височина.съществуват разновидности с
черни, зелени или червени зърна. От преди две хиляди години заедно с ориза тя е
представлявала основата в храненето на народите от Източна и Югоизточна Азия,
където употребата на месо, мляко и яйца е много оскъдна. Благодарение на соята
тези народи не страдат от липса на хранителни вещества.
Соята е
върхът в растителното хранене. В нейният състав се включват:
·
Значителен
процент протеини с висока биологична стойност(до 40% от теглото на сухото
вещество на зърното), които съдържат всички есенциални аминокиселини.
·
Относително
голямо количество мазнини(до 20%), съставени главно от полиненаситени мастни
киселини. Сред тях е линоловата есенциална мастна киселина, която изпълнява
важни функции в организма(растеж, образуване на нервна тъкан, образуване и
възобновяване на кожата, ноктите и т.н., синтезиране на простагландини).
·
Лецитин(2%),
много важен фосфолипид за функционирането на нервната система, който съдейства
за понижаването на холестерола в кръвта и за още много други функции.
Соевите
протеини са сравними с тези на месото по отношение на хранителната им стойност
– дотам, че могат да го заместят напълно. Дори и кърмачетата, които се нуждаят
от голямо количество есенциални аминокиселини, могат да бъдат отгледани успешно
със соево мляко в случай на алергия към кравето.
Соята е продукт с
голяма хранителна стойност, който не бива да се консумира прекалено. Не е добре
да се консумира всекидневно
– грешка, която допускат начинаещите вегетарианци и тези, които се страхуват,
че не приемат достатъчно протеини. Фактът, че соята е растение, не означава, че
е слабо хранителна или че е лек хранителен продукт.
Продукти,
които се получават от соята
Описание
|
Използване
|
|
Соеви
кълнове
|
Това
са крехките кълнове на соевото зърно. Има ги на пазара, но могат да се
приготвят и в къщи.
|
Приемат
се сурови в салата и десерти. Много богати са на витамини, ензими, хлорофил
и, разбира се, на протеини.предимството им е, че се ядат сурови и се
използват максимално всички техни хранителни свойства.
|
Соево
брашно
|
Състои се от
смлени соеви зърна. Съществува на пазара със или без съдържание на мазнини.
|
Среща се във вид
на десерти, сладкиши и тестени изделия. Подобрява качеството на пшеничното
брашно, както и неговото съхраняване. Спомага за избягване на употребата на
яйца в сладкарството, тъй като ги замества и е с предимство пред тях(соята не
съдържа холестерол).
|
Соево
мляко
|
Изработва
се от соеви зърна, предварително омекнали във вода, които след това се
стриват, варят и филтрират. Ма пазара се срещат и под името „соева напитка“.
|
Може
да замести кравето мляко, но има предимството, че не съдържа животински
мазнини и холестерол и че е богато на есенциални мастни киселини, особено
линолова. Съдържанието на желязо, витамин В1(тиамин) и ниацин в соевото мляко
е по-високо от това в кравето. Съдържа по-малко калций от кравето мляко.на
пазара има соеви млека, обогатени с този минерал и с витамините А и D.
|
Соево
олио
|
Това е трапезно
олио с високо качество и неутрален вкус. Съдържа до 61% полиненаситени мастни
киселини.
|
Използва се в
салати, сладкиши и други кулинарни изделия.
|
Тофу
|
Това
е соево сирене. Приготвя се, като към соевото мляко се добави
коагулант(например лимон) и се подложи на пресоване за няколко дни, докато се
получи полутвърда консистенция.
|
Употребява
се като заместител на бялото сирене. Има неутрален вкус, което го прави годно
за много ястия и кулинарни продукти.трябва добре да се подправя със сол и
ароматни подправки.
|
Соев
сос(тамари)
|
Представлява
ферментирали соеви зърна, вода и морска сол. Процесът на ферментация трае от
6 до 12 месеца.
|
Използва се
умерено като подправка.
|
Соев
заместител на месото
|
Той
може да съдържа само соеви зърна или такива в комбинация с брашно от зърнени
храни и ядки. На пазара съществуват много вкусове и разновидности: шницели,
хамбургери, наденички и т.н.
|
Замества
месото, особено в преходните диети. Има всички предимства на месото по
отношение на протеиновото съдържание, но без неговите негативни аспекти.
|
Отвъд този проблем, въпросът за соята може да се разглежда най-малко в два аспекта- здравен и икономически.
Защо производството на соя е рентабилно?
На първо място, соевите зърна произвеждат повече килограми използваем протеин на единица площ обработваема земя в сравнение с млякото, яйцата и месото, както и други източници на растителни протеини.
Соята е енергийно най-ефективният източник на протеин.
За всяка 1 ккал изразходвана за производство, соята генерира 415 ккал енергия.
Източник: Нов стил на живот. Наслади му се!; д-р X.
Д. Памплона
Няма коментари:
Публикуване на коментар