Търсене в този блог

сряда, 13 април 2016 г.

Езикът на приборите и тяхното поставяне в чинията

Знаете ли как да общувате със сервитьора?
Етикетът на масата може би не е най-важната част от кулинарията, поне от гледна точка на готвенето у дома.
 Но когато човек е в заведение за хранене, особено такова с по-висок стандарт, поведението му като клиент е точно толкова важно, колкото е поведението на обслужващия персонал.
 Добрият сервитьор не е длъжен да разшифрова настроенията на седналите на неговата маса персонажи, макар че дългогодишният стаж със сигурност го превръща и в добър психолог.
 И ето, че е време да ви попитаме дали сте добри клиенти и дали познавате значението на различно поставените прибори в чинията.
Може би не сте подозирали, че изпращате конкретни сигнали и към обслужващия персонал, и към шеф-готвачите, чрез разполагането на вилицата/ лъжицата и ножа.
Илюстрацията, която виждате, хвърля яснота по темата.
Поставените под ъгъл прибори означават, че все още не сте приключили с храненето.
Кръстосаните прибори означават, че сте готови за следващото блюдо.
Успоредно и хоризонтално (спрямо вас) поставените вилица и нож показват, че сте много доволни от храната.
Успоредно и вертикално поставените прибори посочват, че сте приключили.
Поставените под ъгъл прибори, с подмушнат нож между зъбците на вилицата, означават, че не сте доволни.
Знаейки всичко това, дори не е необходимо да отправяте словесни похвали или забележки.
Също така, веднага ще различавате добре подготвения персонал и ще можете да му се отблагодарявате с един хубав бакшиш!
Източник: kulinar.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар