Търсене в този блог

сряда, 13 април 2016 г.

Излишъкът от протеини предизвиква загуба на калций



Трябва да изясним нещо много важно по отношение на калция - протеините са необходими, за да може калцият да остане, но тяхното предозиране има вреден ефект. В доклад на експертна група на СЗО се изтъква фактът, че храненето, богато на протеини или на обикновена сол, увеличава загубата на калций и организмът обеднява откъм споменатия минерал. Изглежда това е важен фактор в етиологията на остеопорозата - болест, засягаща милиони жени в развитите страни. Това е любопитно явление обяснява по следния начин: колкото повече протеини се приемат особено от животински произход (месо и пушено сирене), толкова повече се подкислява кръвта под действието на млечната и пикочната киселина, образуващи се при метаболизма. Това принуждава организма да използва част от своите запаси на калций, за да елиминира излишната киселинност, тъй като, както вече споменахме, една от функциите на калция е да поддържа равновесието между киселите и алкалните вещества в кръвта.
 Освен това калцият образува неусвоими в червата сапуни, като се свързва с мастните киселини, получени при разграждането на мазнините. Ето защо храната, богата на мазнини затруднява усвояването на калция.
 Разбира се остеопорозата има и други причини от хормонален и метаболитен характер. Доказано е, че обилното хранене с месо и пушени сирена (поради богатото съдържание на протеини и мазнини)увеличава загубата на калций и усложнява болестта. Затова пък умереното растително хранене, което съдържа необходимите протеини, има алкализиращ ефект (обратно на месото), намалява загубата на калций и действа като превантивно средство срещу остеопорозата, особено ако се правят и физически упражнения.

Източник: Наслади му се! Храни, които лекуват и предпазват от болести. Д-р Х. Д. Памплона

Няма коментари:

Публикуване на коментар