Таблица на опасните е-та
|
|||
|
Оцветители и
консерванти (E100-E199) (E200-E299)
|
· номер
|
· химическо наименование
|
· кратък коментар
|
||||
E102
|
Tartrazine
|
Забранен е в Норвегия
и Австрия Провокира пристъпи на астма и уртикария при деца. Има връзка и с
туморите на щитовидната жлеза, увреждане на хромозомите, обриви и
хиперактивност. Чувствителността към тартразин е свързана с тази към
аспирин. Използва се в оцветените напитки, сладкиши, сладка и мармалади,
корнфлекс, снакс, консервирана риба, сухи супи.
|
||||
E104
|
Quinoline Yellow WS
|
Забранен в Австралия,
САЩ и Норвегия. Използва се в червила, продукти за коса, одеколони, в
голям брой лекарствени средства. Причинява дерматит.
|
||||
E107
|
Yellow 2G
|
Забранен в Австралия и
САЩ. Има жълт цвят. Препоръчва се избягването му. Хора страдащи от астма
може да имат алергична реакция към него. Използва се в безалкохолните
напитки.
|
||||
E110
|
Sunset Yellow FCF
|
Забранен в Норвегия,
Финландия и Великобритания. Получава се по синтетичен път. Използва се в
зърнени продукти, печени тестени изделия, снакс, сладолед, напитки и
замразени храни, а също в някои медикаменти като: Berocca, Polaramine,
Ventolin - сироп и др. Страничните ефекти са: уртикария, ринит, запушване
на носа, алергии, хиперактивност, тумори на бъбреците, увреждане на
хромозомите, болка в корема, гадене и повръщане, нарушено храносмилане,
отвращение към храна. Установено е завишаване на случаите на тумори при животни.
|
||||
E121
|
Citrus Red 2
|
Абсолютно забранен.
|
||||
E122
|
Carmoisine, Azorubine
|
Забранен в Швеция,
Австрия, САЩ и Норвегия, Канада, Япония. Получава се от въглищен катран.
Може да провокира нежелани реакции при астматици и хора, алергични към аспирин.
Влиза в състава на сладкарски изделия, марципани, кристалите на желатина.
|
||||
E123
|
Amaranth
|
Забранен в САЩ, Русия,
Австрия и Норвегия. Получава се от билкови растения от семейство
Amaranthaceae. Използва се в кексове, плодово ароматизирани пълнежи,
кристалите на желатина. Може да провокира пристъп на астма, екзема и
хиперактивност. При опити с някои животни предизвиква увреждане на плода и
вътреутробна смърт. Възможно е да води и до формиране на тумори.
|
||||
E124
|
Ponceau 4R
|
Забранен е в САЩ и Норвегия.
Получава се от въглищен катран и азо багрила. Може да провокира нежелани
реакции при астматици и хора, алергични към аспирин. При животни води до
образуване на тумори.
|
||||
E127
|
Erythrosine
|
Забранен в Норвегия.
Използва се в консервирани череши, замразени плодове, карамелизирани смеси,
сладкиши, печени изделия, снакс. Може да предизвика чувствителност към
светлина, да доведе до повишаване нивото на хормоните на щитовидната жлеза и
прояви на хипертиреоидизъм. При опити с плъхове е установено причиняване на
тумори на щитовидната жлеза.
|
||||
E128
|
Red 2G
|
Забранен! Забранен в
Австралия и много други страни с изключение на Великобритания.
|
||||
E129
|
Allura Red AC
|
Забранен в Дания,
Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.
Използва се в сладкиши, напитки и подправки, в лекарствени средства и
козметични продукти. Получава се по синтетичен път. Въведен за употреба през
80 -те с цел да замести Amaranth. Установена е обаче връзката му с тумори
при мишки.
|
||||
E131
|
Patent Blue V
|
Опасен! Забранен в
Австралия, САЩ и Норвегия.
|
||||
E132
|
Indigo carmine
|
Опасен! Забранен в
Норвегия. Обичайна съставка на таблети и капсули. Използва се също в
сладоледи, сладкиши, печени изделия, сладкарски изделия, бисквити. Получава
се по синтетичен път от въглищен катран. Може да предизвика гадене,
повръщане, повишаване на кръвното налягане, зачервяване на кожата, дихателни
проблеми и други алергични реакции.
|
||||
E133
|
Brilliant Blue FCF
|
Опасен! Забранен в
Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, Норвегия. Използва
се в млечните произведения, сладкиши и напитки. Получава се по синтетичен
път.
|
||||
E142
|
Green S
|
Забранен в Швеция, САЩ
и Норвегия. Получава се по синтетичен път от въглищен катран. Използва се
в замразения грах, ментови желета и сосове, галета и кексове.
|
||||
E151
|
Black PN, Brilliant Black
BN
|
Забранен в Дания, Австралия,
Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ, Норвегия.
Получава се по синтетичен път от въглищен катран. Използва се в кафявите
сосове, боровинкови кексови смеси.
|
||||
E154
|
Brown FK (kipper
brown)
|
Забранен в САЩ.
|
||||
E155
|
Brown HT (chocolate
brown HT)
|
Забранен в Дания,
Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ, Норвегия.
Кафяво багрило. Получава се от въглищен катран и азо багрила. Използва се в
шоколадови кексове. Може да провокира нежелани реакции при астматици и хора
алергични към аспирин. Смята се, че повишава кожната чувствителност.
|
||||
E160b
|
Annatto, bixin,
norbixin
|
Опасен. Препоръчва се
избягване на употребата му. Червено багрило. Добива се от дърво (Bixa
orellana). Използва се за оцветяване на тялото и тъкани. Подпомага
храносмилането и експекторацията. Използва се за оцветяване на сирена, масло,
маргарин, зърнени храни, снакс, сапуни, текстил и лакове за нокти. Може да
предизвика уртикария.
|
||||
E173
|
Aluminium
|
Избягвайте употребата
му. В някои страни е забранен.
|
||||
E174
|
Silver
|
Избягвайте употребата
му. В някои страни е забранен.
|
||||
E175
|
Gold
|
Избягвайте употребата
му. В някои страни е забранен.
|
||||
E180
|
Pigment
Rubine, Lithol Rubine BK
|
Избягвайте употребата
му. В някои страни е забранен.
|
||||
E210
|
Benzoic acid
|
Добавка към алкохолни
напитки, печени храни, сирена, дъвки, подправки, някои замразени храни,
сосове, сладкарски изделия, заместител на захарта, използва се и в
козметиката, а също като антисептик в някои противокашлични лекарствени
средства или като противогъбично средство в мехлеми и др. Може да причини
астматичен пристъп при болни от астма, които са на терапия с кортикостероиди.
Известни са случаи на неврологични разстройства, а поради взаимодействието й
със серен бисулфид (222) може да провокира хиперактивност у деца.
|
||||
E211
|
Sodium benzoate
|
Използва се като
антисептик, като консервант и за подобряване вкуса на храни с ниско качество.
В големи количества (над 25 мг. на 250 мл.) се съдържа в оранжево оцветените
напитки. Добавя се също в млякото и месните произведения, подправки, сосове,
печени произведения, близалки. Използва се и в лекарствени средства за орална
употреба като: Actifed, Phenergan и Tyrenol. Може да влоши протичането на
астма и да предизвика зачервяване и уртикария на кожата.
|
||||
E212
|
Potassium benzoate
|
При хора с алергии може
да доведе до алергични реакции. Използването му е както на Е 210.
|
||||
E214
|
Ethylparaben
|
Препоръчва се
избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
|
||||
E215
|
Sodium
ethyl para-hydroxybenzoate
|
Препоръчва се
избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
|
||||
E217
|
Sodium
propyl p-hydroxybenzoate
|
Препоръчва се
избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
|
||||
E219
|
Sodium
methyl p-hydroxybenzoate
|
Препоръчва се
избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
|
||||
E220
|
Sulphur dioxide
|
Получава се от въглищен
катран. Всички съединения на сярата са токсични и употребата им трябва да се
ограничава. Може да предизвика астматичен пристъп. Труден за
метаболизиране при хора с увредена функция на бъбреците.
|
||||
E221
|
Sodium sulphite
|
Използва се в пресните
портокалови сокове. Виж и описаното за Е 220.
|
||||
E222
|
Sodium bisulphite
|
Виж и описаното за Е 220.
|
||||
E223
|
Sodium metabisulphite
|
Виж и описаното за Е 220.
|
||||
E224
|
Potassium metabisulphite
|
Виж и описаното за Е 220.
|
||||
E225
|
Potassium sulphite
|
Виж и описаното за Е 220.
|
||||
E226
|
Calcium sulphite
|
Препоръчва се
избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
|
||||
E227
|
Calcium
hydrogen sulphite
|
Препоръчва се
избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
|
||||
E230
|
Biphenyl, diphenyl
|
В някои страни е
забранен. Използва се в селското стопанство. Съдържа се в цитрусовите
плодове.
|
||||
E231
|
Orthophenyl phenol
|
В някои страни е
забранен. Използва се в селското стопанство. Съдържа се в сливи, моркови,
праскови, нектарини, круши, стафиди, картофи, цитрусови плодове, ананаси,
домати, чушки, череши.
|
||||
E235
|
Natamycin, Pimaracin
|
Мек инхибитор, изолиран
от бактерии. Използва се за лечение на кандидоза (заболяване, причинено от
гъбички от род Кандида). Може да предизвика гадене, повръщане, анорексия,
диария, дразнене на кожата. Открива се в месото, сиренето.
|
||||
E236-9
|
Formic acid, Sodium
formate, Calcium formate, Hexamine
|
Препоръчва се
избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
|
||||
E240
|
Formaldehyde
|
Забранен.
|
||||
E249
|
Potassium nitrite
|
Нитритите в организма
блокират хемоглобина и нарушават преноса на кислород от кръвта до всички
тъкани на тялото. Особено опасни са при новородени и малки деца.
Потенциални канцерогени.
|
||||
E250
|
Sodium nitrite
|
Може да доведе до
хиперактивност. Потенциален карциноген. В стомаха може да взаимодейства с
други химикали и да се образуват нитрозамини. Препоръчва се избягване на
употребата му. В някои страни използването му е ограничено.
|
||||
Растителни смоли,
емулгатори, стабилизатори и др.
|
||||||
· номер
|
· химическо наименование
|
· кратък коментар
|
|||||
E 440(a)
|
Pectin
|
Открива се най-вече в
кората на ябълките. Използва се за сгъстяване на сладка, желета, сосове. В
големи количества може да доведе до образуване на газове и стомашно-чревен
дискомфорт.
|
|||||
E 441 *
|
Gelatine
|
Възможен алерген. Може да
съдържа Е 220. При астма и алергия към сулфити трябва да се внимава с
употребата му.
|
|||||
E 450
|
Diphosphates
|
Високите дози могат да
нарушат нормалното съотношение на калций и фосфор в организма.
|
|||||
E 461
|
Methyl cellulose
|
Може да предизвика
образуване на газове и нарушаване на проходимостта в стомашно-чревния тракт.
|
|||||
E 463
|
Hydroxypropyl
cellulose
|
Препоръчва се избягване
на употребата му. В някои страни е забранен.
|
|||||
E 470*
|
Fatty acids salts
|
Препоръчва се избягване
на употребата му. В някои страни е забранен.
|
|||||
E 474*
|
Sucroglycerides
|
Препоръчва се избягване
на употребата му. В някои страни е забранен.
|
|||||
E 480
|
Dioctyl sodium
sulphosuccinate
|
Все още е в процес на
изучаване.
|
|||||
E 483*
|
Stearyl tartrate
|
Препоръчва се избягване
на употребата му. В някои страни е забранен.
|
|||||
E 492*
|
Sorbitan
tristearate
|
Може да повиши
абсорбцията на мастноразтворими вещества.
|
|||||
E 493*
|
Sorbitan
monolaurate
|
Препоръчва се избягване
на употребата му. В някои страни е забранен.
|
|||||
E 494*
|
Sorbitan
monooleate
|
Препоръчва се избягване
на употребата му. В някои страни е забранен.
|
|||||
E 495*
|
Sorbitan
monopalmitate
|
Препоръчва се избягване
на употребата му. В някои страни е забранен.
|
|||||
Минерални соли,
омекотители (E500-E585)
|
|||||||
· номер
|
· химическо наименование
|
· кратък коментар
|
|||
E 503
|
Ammonium carbonates
|
Дразни лигавиците.
|
|||
E 504
|
Magnesium
carbonates
|
В медицината се използва
като антиацидно и лаксативно средство.
|
|||
E 508
|
Pottasium chloride
|
В големи количества
може да доведе до язви на стомаха.
|
|||
E 510
|
Ammonium chloride
|
Да се избягва от хора с
нарушена функция на черния дроб или бъбреците. Най-често се използва в продукти
от брашно.
|
|||
E 513
|
Sulphuric acid
|
Препоръчва се избягване
на употребата му. В някои страни е забранена.
|
|||
E 514
|
Sodium sulphates
|
Може да наруши водния
баланс в организма.
|
|||
E 524
|
Sodium hydroxide
|
Препоръчва се избягване
на употребата му. В някои страни е забранен.
|
|||
E 525
|
Potassium hydroxide
|
Препоръчва се избягване
на употребата му. В някои страни е забранен.
|
|||
E 526
|
Calcium hydroxide
|
В малки количества няма
данни за нежелани реакции.
|
|||
E 527
|
Ammonium hydroxide
|
Препоръчва се избягване
на употребата му. В някои страни е забранен.
|
|||
E 528
|
Magnesium hydroxide
|
Препоръчва се избягване
на употребата му. В някои страни е забранен.
|
|||
E 530
|
Magnesium oxide
|
Препоръчва се избягване
на употребата му. В някои страни е забранен.
|
|||
E 536
|
Potassium
ferrocyanide
|
Междинен продукт при
производството на газ. Има ниска токсичност.
|
|||
E 540
|
Dicalcium
diphosphate
|
Препоръчва се избягване
на употребата му. В някои страни е забранен.
|
|||
E 541
|
Sodium aluminium phosphate
acid
|
Препоръчва се избягване
на употребата му. В някои страни е забранен.
|
|||
E 542*
|
Bone phosphate
|
Получава се от кости.
Използва се в сухото мляко за кафе машини.
|
|||
E 544
|
Calcium
polyphosphates
|
Препоръчва се избягване
на употребата му. В някои страни е забранен.
|
|||
E 545
|
Ammonium polyphosphates
|
Препоръчва се избягване
на употребата му. В някои страни е забранен.
|
|||
E 553(a)
|
Magnesium silicates
|
Препоръчва се избягване
на употребата му. В някои страни е забранен.
|
|||
E 553(b)
|
Talc
|
Свързва се с рак на
стомаха. Съдържа се в полирания ориз, шоколади и сладкарски изделия.
|
|||
E 554
|
Sodium aluminium silicate
|
Използва се в сол, сухо
мляко и брашно. Смята се, че алуминият уврежда плацентата по време на
бременността и е свързан с болестта на Алцхаймер.
|
|||
E 556
|
Calcium aluminium
silicate
|
Получава се от минерални
соли. Използва се в сухото мляко. Виж и описанието за E 554
|
|||
E 570*
|
Stearic acid
|
Възможно е да има
животински произход. Виж и описанието за стеаратите.
|
|||
E 576
|
Sodium gluconate
|
Препоръчва се избягване
на употребата му. В някои страни е забранен.
|
|||
Ароматизатори
(E620-E640)
|
|||||
· номер
|
· химическо наименование
|
· кратък коментар
|
||||
E 620*
|
Glutamic acid
|
Ароматизатор и заместител
на солта. Тази киселина се открива в много животински и растителни протеини.
Може да предизвика нежелани реакции описани за E 621. Препоръчва се избягване
на употребата и от малки деца.
|
||||
E 621
|
Monosodium
glutamate (MSG)
|
Ароматизатор и заместител
на солта. Получава се при ферментация на меласа. Може да предизвика
нежелани реакции при болни от астма. Най-често се използва в замразени
зеленчуци, замразена риба тон, и много други замразени продукти, в сосове.
|
||||
E 622
|
Monopotassium glutamate
|
Може да предизвика
гадене повръщане диария и стомашни болки. Най-често се използва в
заместителите на солта.
|
||||
E 626
|
Guanylic acid
|
Може да влоши
протичането на подаграта.
|
||||
E 627
|
Disodium guanylate
|
Получава се от месо или
сардини.Може да влоши протичането на подаграта.
|
||||
E 629
|
Calcium guanylate
|
Може да влоши
протичането на подаграта.
|
||||
E 631*
|
Disodium inosinate
|
Получава се от месо или
сардини.Може да влоши протичането на подаграта.
|
||||
E 633
|
Calcium inosinate
|
Може да влоши
протичането на подаграта.
|
||||
E 635*
|
Disodium 5-ribonucleatide
|
Може да доведе до
сърбящ обрив по кожата до 30 часа след приемането му.Силата на реакцията
зависи от приетото количество. Използва се в ароматизиран чипс, фиде и пай.
Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
|
||||
Смесители, подсладители
(E900-E1520)
|
||||||
· номер
|
· химическо наименование
|
· кратък коментар
|
||
E 900
|
Dimethyl
polysiloxane
|
Получава се от силикон.
|
||
E 901*
|
Beeswaxes
|
Пчелен восък. Придава
блясък. Използва се за гланциране на плодове. Може да предизвика алергични
реакции.
|
||
E 903
|
Carnauba wax
|
Получава се от палма,
растяща в Южна Америка. Използва се в козметиката, при производството на
мастило и за гланциране на плодове. Може да предизвика алергични реакции.
|
||
E 904*
|
Shellac
|
Получава се от насекоми. Дразни
кожата.
|
||
E 905*
|
Paraffins,
Microcrystalline wax
|
Може да наруши
абсорбцията на мазнини и мастно-разтворими витамини(A, D, E, K). Мек
лаксатив. Свързва се с тумори на пикочния мехур. Използва се в
сладкиши, мая, витаминни таблетки, сушени плодове, бонбони.
|
||
E 907*
|
Refined
microcrystalline wax
|
Препоръчва се избягване
на употребата му. В някои страни е забранен.
|
||
E 924
|
Potassium bromate
|
Във високи дози може
да предизвика гадене, повръщане, диария, болки. Използва се в продукти от
брашно.
|
||
E 925
|
Chlorine
|
Разрушава хранителните
вещества. Карциноген. В някои области питейната вода го съдържа в
количества над допустимите норми. Използва се в продукти от брашно.
|
||
E 926
|
Chlorine dioxide
|
Виж описанието за E 925.
|
||
E 927
|
Azodicarbonamide
|
Препоръчва се избягване
на употребата му. В някои страни е забранен.
|
||
E 928
|
Benzayl peroxide
|
Използва се за избелване
на рафинирани брашна. При хора с астма или друг вид алергии употребата му
трябва да се ограничи.
|
||
E 950
|
Acesulfame potassium
|
Некалоричен подсладител,
около 200 пъти по-сладък от захарта. Използва се в сладкиши, замразени десерти,
бонбони, млечни продукти, лекарствени средства, козметика за уста и най-вече
в напитки. CSPI (Center for Science in the Public Interest) включва
изкуствените подсладители - аспартам, захарин и ацесулфам K в списъка си за
"Десетте най-лоши добавки". Те причиняват тумори при опитни животни
и повишават риска от развитие на рак при хората.
|
||
E 951*
|
Aspartame
|
Изкуствен подсладител с
много нежелани реакции. Някои хора са алергични към него, като най-честата
нежелана реакция емигренозната болка.
|
||
E 952
|
Cyclamic acid
|
Изкуствен подсладител, забранен
в САЩ и Обединеното кралство, заради връзки с рака.
|
||
E 954
|
Saccharines
|
Изкуствен подсладител, забранен
в САЩ от 1977, заради връзки с рака.
|
||
E 1520
|
Propylene glycol
|
Омокрящ и диспергиращ
агент.
|
||
Няма коментари:
Публикуване на коментар