Търсене в този блог

сряда, 13 април 2016 г.

Кои са най-опасните Е-та?

 
Таблица на опасните е-та
      E102
      E130
      E210
      E227
      E104
      E131
      E211
      E218
      E107
      E132
      E212
      E219
      E110
      E133
      E214
      E200
      E120
      E142
      E215
      E230
      E122
      E143
      E217
      E231
      E123
      E150
      E221
      E235
      E124
      E151
      E222
      E240
      E128
      E155
      E223
      E249
      E129
      E160b
      E226
      E250
      E251
      E320
      E466
      E906
      E252
      E321
      E477
      E928
      E270
      E339
      E508
      E950
      E296
      E340
      E553b
      E951
      E310
      E388
      E620
      E952
      E311
      E407
      E622
      E954
      E312
      E420
      E901
      E955
      E313
      E463
      E903
      E960
      E319
      E465
      E904
      E1520

ЛЕГЕНДА
 
МНОГО ОПАСНИ
РАКООБРАЗУВАЩИ
КОЖНИ ПРОБЛЕМИ И АЛЕРГИИ
ОПАСНИ ЗА БЕБЕТА И МАЛКИ ДЕЦА
СТОМАШНИ ПРОБЛЕМИ



Оцветители и консерванти (E100-E199) (E200-E299)


·  номер
·  химическо наименование
·  кратък коментар


   E102
 Tartrazine
 Забранен е в Норвегия и Австрия Провокира пристъпи на астма и уртикария при деца. Има връзка и с туморите на щитовидната жлеза, увреждане на хромозомите, обриви и хиперактивност. Чувствителността към тартразин е свързана с тази към аспирин. Използва се в оцветените напитки, сладкиши, сладка и мармалади, корнфлекс, снакс, консервирана риба, сухи супи.


 E104
 Quinoline Yellow WS
 Забранен в Австралия, САЩ и Норвегия. Използва се в червила, продукти за коса, одеколони, в голям брой лекарствени средства. Причинява дерматит.


 E107
 Yellow 2G
 Забранен в Австралия и САЩ. Има жълт цвят. Препоръчва се избягването му. Хора страдащи от астма може да имат алергична реакция към него. Използва се в безалкохолните напитки.


 E110
 Sunset Yellow FCF
 Забранен в Норвегия, Финландия и Великобритания. Получава се по синтетичен път. Използва се в зърнени продукти, печени тестени изделия, снакс, сладолед, напитки и замразени храни, а също в някои медикаменти като: Berocca, Polaramine, Ventolin - сироп и др. Страничните ефекти са: уртикария, ринит, запушване на носа, алергии, хиперактивност, тумори на бъбреците, увреждане на хромозомите, болка в корема, гадене и повръщане, нарушено храносмилане, отвращение към храна. Установено е завишаване на случаите на тумори при животни.


 E121
 Citrus Red 2
 Абсолютно забранен.


 E122
 Carmoisine, Azorubine
 Забранен в Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия, Канада, Япония. Получава се от въглищен катран. Може да провокира нежелани реакции при астматици и хора, алергични към аспирин. Влиза в състава на сладкарски изделия, марципани, кристалите на желатина.


 E123
 Amaranth
 Забранен в САЩ, Русия, Австрия и Норвегия. Получава се от билкови растения от семейство Amaranthaceae. Използва се в кексове, плодово ароматизирани пълнежи, кристалите на желатина. Може да провокира пристъп на астма, екзема и хиперактивност. При опити с някои животни предизвиква увреждане на плода и вътреутробна смърт. Възможно е да води и до формиране на тумори.


 E124
 Ponceau 4R
 Забранен е в САЩ и Норвегия. Получава се от въглищен катран и азо багрила. Може да провокира нежелани реакции при астматици и хора, алергични към аспирин. При животни води до образуване на тумори.


 E127
 Erythrosine
 Забранен в Норвегия. Използва се в консервирани череши, замразени плодове, карамелизирани смеси, сладкиши, печени изделия, снакс. Може да предизвика чувствителност към светлина, да доведе до повишаване нивото на хормоните на щитовидната жлеза и прояви на хипертиреоидизъм. При опити с плъхове е установено причиняване на тумори на щитовидната жлеза.


 E128
 Red 2G
 Забранен! Забранен в Австралия и много други страни с изключение на Великобритания.


 E129
 Allura Red AC
 Забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия. Използва се в сладкиши, напитки и подправки, в лекарствени средства и козметични продукти. Получава се по синтетичен път. Въведен за употреба през 80 -те с цел да замести Amaranth. Установена е обаче връзката му с тумори при мишки.


 E131
 Patent Blue V
 Опасен! Забранен в Австралия, САЩ и Норвегия.


 E132
 Indigo carmine
 Опасен! Забранен в Норвегия. Обичайна съставка на таблети и капсули. Използва се също в сладоледи, сладкиши, печени изделия, сладкарски изделия, бисквити. Получава се по синтетичен път от въглищен катран. Може да предизвика гадене, повръщане, повишаване на кръвното налягане, зачервяване на кожата, дихателни проблеми и други алергични реакции.


 E133
 Brilliant Blue FCF
 Опасен! Забранен в Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, Норвегия. Използва се в млечните произведения, сладкиши и напитки. Получава се по синтетичен път.


 E142
 Green S
 Забранен в Швеция, САЩ и Норвегия. Получава се по синтетичен път от въглищен катран. Използва се в замразения грах, ментови желета и сосове, галета и кексове.


 E151
 Black PN, Brilliant Black BN
 Забранен в Дания, Австралия, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ, Норвегия. Получава се по синтетичен път от въглищен катран. Използва се в кафявите сосове, боровинкови кексови смеси.


 E154
 Brown FK  (kipper brown)
 Забранен в САЩ.


 E155
 Brown HT  (chocolate brown HT)
 Забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ, Норвегия. Кафяво багрило. Получава се от въглищен катран и азо багрила. Използва се в шоколадови кексове. Може да провокира нежелани реакции при астматици и хора алергични към аспирин. Смята се, че повишава кожната чувствителност.


 E160b
 Annatto, bixin,  norbixin
 Опасен. Препоръчва се избягване на употребата му. Червено багрило. Добива се от дърво (Bixa orellana). Използва се за оцветяване на тялото и тъкани. Подпомага храносмилането и експекторацията. Използва се за оцветяване на сирена, масло, маргарин, зърнени храни, снакс, сапуни, текстил и лакове за нокти. Може да предизвика уртикария.


 E173
 Aluminium
 Избягвайте употребата му. В някои страни е забранен.


 E174
 Silver
 Избягвайте употребата му. В някои страни е забранен.


 E175
 Gold
 Избягвайте употребата му. В някои страни е забранен.


 E180
 Pigment Rubine, Lithol Rubine BK
 Избягвайте употребата му. В някои страни е забранен.


 E210
 Benzoic acid
 Добавка към алкохолни напитки, печени храни, сирена, дъвки, подправки, някои замразени храни, сосове, сладкарски изделия, заместител на захарта, използва се и в козметиката, а също като антисептик в някои противокашлични лекарствени средства или като противогъбично средство в мехлеми и др. Може да причини астматичен пристъп при болни от астма, които са на терапия с кортикостероиди. Известни са случаи на неврологични разстройства, а поради взаимодействието й със серен бисулфид (222) може да провокира хиперактивност у деца.


 E211
 Sodium benzoate
 Използва се като антисептик, като консервант и за подобряване вкуса на храни с ниско качество. В големи количества (над 25 мг. на 250 мл.) се съдържа в оранжево оцветените напитки. Добавя се също в млякото и месните произведения, подправки, сосове, печени произведения, близалки. Използва се и в лекарствени средства за орална употреба като: Actifed, Phenergan и Tyrenol. Може да влоши протичането на астма и да предизвика зачервяване и уртикария на кожата.


 E212
 Potassium benzoate
 При хора с алергии може да доведе до алергични реакции. Използването му е както на Е 210.


 E214
 Ethylparaben
 Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.


 E215
 Sodium ethyl para-hydroxybenzoate
 Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.


 E217
 Sodium propyl p-hydroxybenzoate
 Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.


 E219
 Sodium methyl p-hydroxybenzoate
 Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.


 E220
 Sulphur dioxide
 Получава се от въглищен катран. Всички съединения на сярата са токсични и употребата им трябва да се ограничава. Може да предизвика астматичен пристъп. Труден за метаболизиране при хора с увредена функция на бъбреците.


 E221
 Sodium sulphite
 Използва се в пресните портокалови сокове. Виж и описаното за Е 220.


 E222
 Sodium bisulphite
 Виж и описаното за Е 220.


 E223
 Sodium metabisulphite
 Виж и описаното за Е 220.


 E224
 Potassium metabisulphite
 Виж и описаното за Е 220.


 E225
 Potassium sulphite
 Виж и описаното за Е 220.


 E226
 Calcium sulphite
 Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.


 E227
 Calcium hydrogen sulphite
 Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.


 E230
 Biphenyl, diphenyl
 В някои страни е забранен. Използва се в селското стопанство. Съдържа се в цитрусовите плодове.


 E231
 Orthophenyl phenol
 В някои страни е забранен. Използва се в селското стопанство. Съдържа се в сливи, моркови, праскови, нектарини, круши, стафиди, картофи, цитрусови плодове, ананаси, домати, чушки, череши.


 E235
 Natamycin, Pimaracin
 Мек инхибитор, изолиран от бактерии. Използва се за лечение на кандидоза (заболяване, причинено от гъбички от род Кандида). Може да предизвика гадене, повръщане, анорексия, диария, дразнене на кожата. Открива се в месото, сиренето.


 E236-9
 Formic acid, Sodium formate, Calcium formate, Hexamine
 Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.


 E240
 Formaldehyde
 Забранен.


 E249
 Potassium nitrite
 Нитритите в организма блокират хемоглобина и нарушават преноса на кислород от кръвта до всички тъкани на тялото. Особено опасни са при новородени и малки деца. Потенциални канцерогени.


 E250
 Sodium nitrite
 Може да доведе до хиперактивност. Потенциален карциноген. В стомаха може да взаимодейства с други химикали и да се образуват нитрозамини. Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни използването му е ограничено.

                 Растителни смоли, емулгатори, стабилизатори и др.








·  номер
·  химическо наименование
·  кратък коментар


 E 440(a)
  Pectin
 Открива се най-вече в кората на ябълките. Използва се за сгъстяване на сладка, желета, сосове. В големи количества може да доведе до образуване на газове и стомашно-чревен дискомфорт.


 E 441 *
  Gelatine
 Възможен алерген. Може да съдържа Е 220. При астма и алергия към сулфити трябва да се внимава с употребата му.


 E 450
  Diphosphates
 Високите дози могат да нарушат нормалното съотношение на калций и фосфор в организма.


   E 461
   Methyl cellulose
   Може да предизвика образуване на газове и нарушаване на проходимостта в стомашно-чревния тракт.


  E 463
   Hydroxypropyl  cellulose
  Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.


  E 470*
   Fatty acids salts
  Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.


  E 474*
   Sucroglycerides
  Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.


  E 480
   Dioctyl sodium  sulphosuccinate
  Все още е в процес на изучаване.


  E 483*
   Stearyl tartrate
  Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.


  E 492*
   Sorbitan  tristearate
  Може да повиши абсорбцията на мастноразтворими вещества.


  E 493*
   Sorbitan  monolaurate
  Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.


  E 494*
   Sorbitan  monooleate
  Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.


  E 495*
   Sorbitan  monopalmitate
  Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

                            Минерални соли, омекотители (E500-E585)









·  номер
·  химическо наименование
·  кратък коментар

   E 503
 Ammonium  carbonates
 Дразни лигавиците.

 E 504
 Magnesium  carbonates
 В медицината се използва като антиацидно и лаксативно средство.

 E 508
 Pottasium  chloride
 В големи количества може да доведе до язви на стомаха.

 E 510
 Ammonium  chloride
 Да се избягва от хора с нарушена функция на черния дроб или бъбреците. Най-често се използва в продукти от брашно.

 E 513
 Sulphuric acid
 Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранена.

 E 514
 Sodium  sulphates
 Може да наруши водния баланс в организма.

 E 524
 Sodium  hydroxide
 Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

 E 525
 Potassium  hydroxide
 Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

 E 526
 Calcium  hydroxide
 В малки количества няма данни за нежелани реакции.

 E 527
 Ammonium  hydroxide
 Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

 E 528
 Magnesium  hydroxide
 Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

 E 530
 Magnesium  oxide
 Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

 E 536
 Potassium  ferrocyanide
 Междинен продукт при производството на газ. Има ниска токсичност.

 E 540
 Dicalcium  diphosphate
 Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

 E 541
 Sodium aluminium  phosphate acid
 Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

 E 542*
 Bone  phosphate
 Получава се от кости. Използва се в сухото мляко за кафе машини.

 E 544
 Calcium  polyphosphates
 Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

 E 545
 Ammonium polyphosphates
 Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

 E 553(a)
 Magnesium  silicates
 Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

 E 553(b)
 Talc
 Свързва се с рак на стомаха. Съдържа се в полирания ориз, шоколади и сладкарски изделия.

 E 554
 Sodium aluminium silicate
 Използва се в сол, сухо мляко и брашно. Смята се, че алуминият уврежда плацентата по време на бременността и е свързан с болестта на Алцхаймер.

 E 556
 Calcium aluminium silicate
 Получава се от минерални соли. Използва се в сухото мляко. Виж и описанието за E 554

 E 570*
 Stearic acid
 Възможно е да има животински произход. Виж и описанието за стеаратите.

 E 576
 Sodium gluconate
 Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

                                             Ароматизатори (E620-E640)








·  номер
·  химическо наименование
·  кратък коментар


   E 620*
 Glutamic acid
 Ароматизатор и заместител на солта. Тази киселина се открива в много животински и растителни протеини. Може да предизвика нежелани реакции описани за E 621. Препоръчва се избягване на употребата и от малки деца.


 E 621
 Monosodium  glutamate (MSG)
 Ароматизатор и заместител на солта. Получава се при ферментация на меласа. Може да предизвика нежелани реакции при болни от астма. Най-често се използва в замразени зеленчуци, замразена риба тон, и много други замразени продукти, в сосове.


 E 622
 Monopotassium glutamate
 Може да предизвика гадене повръщане диария и стомашни болки. Най-често се използва в заместителите на солта.


 E 626
 Guanylic acid
 Може да влоши протичането на подаграта.


 E 627
 Disodium guanylate
 Получава се от месо или сардини.Може да влоши протичането на подаграта.


 E 629
 Calcium guanylate
 Може да влоши протичането на подаграта.


 E 631*
 Disodium inosinate
 Получава се от месо или сардини.Може да влоши протичането на подаграта.


 E 633
 Calcium inosinate
 Може да влоши протичането на подаграта.


 E 635*
 Disodium 5-ribonucleatide
 Може да доведе до сърбящ обрив по кожата до 30 часа след приемането му.Силата на реакцията зависи от приетото количество. Използва се в ароматизиран чипс, фиде и пай. Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

                            Смесители, подсладители (E900-E1520)








·  номер
·  химическо наименование
·  кратък коментар
   E 900
 Dimethyl  polysiloxane
 Получава се от силикон.
 E 901*
 Beeswaxes
 Пчелен восък. Придава блясък. Използва се за гланциране на плодове. Може да предизвика алергични реакции.
 E 903
 Carnauba wax
 Получава се от палма, растяща в Южна Америка. Използва се в козметиката, при производството на мастило и за гланциране на плодове. Може да предизвика алергични реакции.
 E 904*
 Shellac
 Получава се от насекоми. Дразни кожата.
 E 905*
 Paraffins,  Microcrystalline wax
 Може да наруши абсорбцията на мазнини и мастно-разтворими витамини(A, D, E, K). Мек лаксатив. Свързва се с тумори на пикочния мехур. Използва се в сладкиши, мая, витаминни таблетки, сушени плодове, бонбони.
 E 907*
 Refined  microcrystalline wax
 Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
 E 924
 Potassium bromate
 Във високи дози може да предизвика гадене, повръщане, диария, болки. Използва се в продукти от брашно.
 E 925
 Chlorine
 Разрушава хранителните вещества. Карциноген. В някои области питейната вода го съдържа в количества над допустимите норми. Използва се в продукти от брашно.
 E 926
 Chlorine dioxide
 Виж описанието за E 925.
 E 927
 Azodicarbonamide
 Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
 E 928
 Benzayl peroxide
 Използва се за избелване на рафинирани брашна. При хора с астма или друг вид алергии употребата му трябва да се ограничи.
 E 950
 Acesulfame potassium
 Некалоричен подсладител, около 200 пъти по-сладък от захарта. Използва се в сладкиши, замразени десерти, бонбони, млечни продукти, лекарствени средства, козметика за уста и най-вече в напитки. CSPI (Center for Science in the Public Interest) включва изкуствените подсладители - аспартам, захарин и ацесулфам K в списъка си за "Десетте най-лоши добавки". Те причиняват тумори при опитни животни и повишават риска от развитие на рак при хората.
 E 951*
 Aspartame
 Изкуствен подсладител с много нежелани реакции. Някои хора са алергични към него, като най-честата нежелана реакция емигренозната болка.
 E 952
 Cyclamic acid
 Изкуствен подсладител, забранен в САЩ и Обединеното кралство, заради връзки с рака.
 E 954
 Saccharines
 Изкуствен подсладител, забранен в САЩ от 1977, заради връзки с рака.
 E 1520
 Propylene glycol
 Омокрящ и диспергиращ агент.






Няма коментари:

Публикуване на коментар